VEGANSK OCH GLUTENFRI BROWNIE
En fantastisk vegansk och glutenfri brownie som inte är kompakt utan lite luftigare än en fudgebrownie.
Read MoreEn fantastisk vegansk och glutenfri brownie som inte är kompakt utan lite luftigare än en fudgebrownie.
Read MoreNågon vidare kock är jag inte men de här äggen som jag experimenterat fram under 2010 och det har varit med i många tidiningar och även böcker om veganägg som är släppta i USA. Jag tycker absolut att ni ska prova och att de är värda att visas här även om jag annars har med kakor. Jag tycker att det är en kul högtidsidé antingen man är allergisk eller vegan och älskade ägg på mackan, mosade i tunnbrödsrullen med majonäs eller i en smörgåstårta.
Read MoreDessa små kakor är franska klassiker, precis som makroner. För perfekta makroner behövs en jämn rad med fötter och för perfekta madeleines behövs en puckel på mitten och en jämn yta på kakan så att den fina formens ränder syns tydligt och det är precis vad receptet jag arbetat med nu i över en vecka ger (vill du följa arbetet med att utveckla recept kan du göra det på instagramkontot "swedish vegan").
Read MoreEn svensk vegansk variant av klassiska sega och söta italienska mandelkakor, gjorda med mandelmassa.
Read MoreEn riktig klassiker som jag bakade många många gånger när jag var yngre och använd ägg och först vid upptäckten av aquafaba kunde baka veganskt. Den nya metoden (med aquafaba för marängsmet) är första gången jag ansett att det varit tillräckligt enkelt och lönt att prova utan ägg och det blev hur bra som helst! Det här receptet blir två rullar och en kan man säkert spara I frysen för att snabbt baka ut om man får oväntat besök
Read MoreHär är ett tidigt recept på fransk nougat, jag kommer arbeta med receptet en hel del för att få det precis som jag vill ha det men den delen kan man ju också göra hemma så varsågoda!
Read MoreSticky date pudding är en höst- och vinterklassiker i många länder men i Sverige finns ingen tradition av pudding - just den här puddingen tycker jag borde bli ett undantag! I Martha Stewarts sticky date pudding används kaffe istället för vatten och jag tycker att det ger en god pudding med lite mer smakämnen så det är värt att prova om du gillar kaffe.
Read MoreChristmas cake är ett måste för många under jul, men i Sverige brukar vi baka de mer sockerkakslika fruktkakorna. Få av våra äldre traditionella kakböcker innehåller klassiska brittiska eller amerikanska fruktkakor med så här mycket frukt och fett.
Read MoreDet här grundreceptet på sockerkaka tror jag är ett av det allra bästa recepten jag tagit fram under mina 10 år som receptutvecklare, och ett bakverk som jag trodde att man kanske inte kunde få perfekt utan ägg efter alla försök med dåligt resultat som jag gjorde. Sedan förra våren går det utmärkt och jag bakar sockerkakor i många olika varianter till jul, i julboken som finns här i butiken.Det här är en ny variant med mandelmassa i smeten och det ger en extra saftig sockerkaka som passar perfekt i jul!
Här är mitt resultat efter att ha erbetat med att få lika smakrik knäck och kola som den gjord på smör och fet grädde. De smakämnen som kommer fram när man kokar fet kogrädde förloras ibland i vegansk knäck om man bara använder grädde, sirap och strösocker och det går enkelt att ersätta med lite salt och att man byter antingen sockret eller sirapen mot en mer smakrik sort med mer karamellsmak. Överst på bilden utan några tillsatser och längst ner syns knäck med rostad hackad mandel. I mina äldsta julböcker från tidigt 1900-tal så ingår ofta både ströbröd och bakpulver och i min farmors gamla receptbok kallades denna knäck för “japansk knäck”.
Read MoreVeganska mandelmusslor som du enkelt gör själv! Du kan både använda färdigt mandelmjöl som nu finns i butikerna eller mala/mixa mandeln själv. Skålla mandeln gör du genom att lägga ner mandlarna i kokande vatten i ungefär 1 minut, inte längre, då kan de lätt bli sega. Tryck sedan ur mandlarna ur skalet och låt torka på hushållspapper innan du mal/mixar till mjöl. Du kan både mala i kvarn eller finfördelar den i matberedare. De kan vara oskalade eller skalade, med skalet kvar blir kakorna lite mörkare men får också mer smak.
En riktig klassiker i julgranen som jag längtat efter att prova nu när min tjocka kristyr blivit ännu bättre sedan man upptäckte att aquafaba, vattnet i en konserv eller tetra med kikärtor (eller andra bönor) vispas upp exakt som äggvita!
Är struvan perfekt gräddad kan du oftast slå lätt på järnet för att få den att lossna.
Receptet taget från senaste julboken som finns i webbutiken. Klenäter är främst förknippat med julbakning i Sverige och liknande bakverk återfinns i hela Norden.
Read MoreNågot av det allra bästa jag vet är pepparkakshus med massor av tjock kristyr och bränt socker och här får ni mitt bästa pepparkaksrecept igen! Degen är anpassad för att tåla husbyggen och större figurer.
Det här receptet är smidigt och fungerar både som lim och för att dekorera pepparkakshus, täckta tårtor, figurkakor eller göra kristyrfigurer. Traditionellt har vi ofta lite syra i kristyr till pepparkakor så jag föredrar lite ättikssprit eller citronsaft i kristyr för det ändamålet.
Read MoreReceptet kommer från min senaste julbok på över 200 sidor som finns att köpa i webbutiken och den är mitt bästa tips för frukosten under adventshelgerna! Risgrynsgröt som görs enligt receptet på risgrynsförpackningarna ger lätt en beige och tråkig vegansk gröt - här får ni därför recept på en perfekt vegansk risgrynsgröt!
Read MoreReceptet kommer från min senaste julbok på över 200 sidor som finns att köpa i webbutiken. “Anise Sinterklaas kakor” är minismå hårda kakor som barnen får kring jul.
Read MoreDen här veganska klassikern har hängt med sen min första veganska tårtbok och frostingen har länge varit en favorit då jag hade med en sådan i min allra första bok, speciellt i kombination med denna mörka chokladbotten. Nu när jag jobbar med kanderade frön, nötter, kaffebönor och annat skoj till kommande tårtboken blev det även lite kanderade popcorn och de passade perfekt på den här tårtan.
Read MoreDet har nu försvunnit ännu en mjölkfri nougatsort i butikerna så att köpa för konfekttillverkning kan vara svårt, därför har jag har arbetat med att skapa ett enkelt och lättarbetat recept till mina julböcker. Det finns många sorters nougat och generellt sett syftar man nog på fransk/italiensk/persisk vit nougat när man pratar om nougat i resten av världen men här i Sverige verkar den mjuka tyska hasselnötsnougaten vara den variant vi tagit till oss mest av alla. Den här nougaten blir stel först efter att den lagrats i kylskåp runt ett dygn, men den sätter sig även i rumstemperatur eller i ett kallskafferi.
Read More