Kakboken.se

KOMPROMISSLÖSA VEGANSKA RECEPT

Köp våra böcker här.

Kakkreatör - Karolina Tegelaar

Fotograf Cecilia Tilli

Fotograf Cecilia Tilli

Karolina Tegelaar är en nytänkande receptkreatör som med sin bakgrund som forskare och doktor i ett naturvetenskapligt ämne lyckats arbeta fram en helt ny Hennes standard på bakverk utan ägg och mjölk. Genom att tänka i nya banor, bortse från alla gamla baknormer och fokusera på utmaningen det innebär att baka utan de ingredienser som utesluts har nya revolutionerande tekniker och recept kunnat utvecklas i hennes kök.

Hon är dotter till två mjölkbönder och växte upp på en liten bondgård i Sjuhäradsbygden i Västra Götaland. Bakning var en av  favoritsysselsättningarna och att vara ute i naturen med kameran den andra.

46779824_2192836110748736_8714376927189663744_n.jpg

2006 påbörjade hon arbetet med att ta fram riktigt bra recept på äggfria och mjölkfria bakverk. Kvalitén på de recept som fanns tillgängliga på marknaden levde inte upp till en standard som hon ansåg var acceptabel.

Tack vare metodisk noggrannhet och en forskares tillvägagångssätt har hon sedan 2011 gett ut 14 bakböcker och hela tiden utvecklat recept och bilder till det bättre.

Idag är Karolina vegan,  Dr i biologi och lärare. Hennes 15:e, 16:e och 17:e titlar kommer 2019/2020. Hon har också hållit i kurser och flera olika föredrag om vegansk bakning.

Tre tårtbedömmare till en tårttävling på en vegomässa! Karolina Tegelaar, Mattias Kristiansson och Rickard Söderberg!

Tre tårtbedömmare till en tårttävling på en vegomässa! Karolina Tegelaar, Mattias Kristiansson och Rickard Söderberg!

Grundprinciper i receptframtagning

Allt har en funktion och inget är oersättligt. Hitta funktionen - hitta ersättaren. Äkthet är normativt och kvalitet är det enda viktiga.

Mitt mål är att mina recept ska nå ut till så många som möjligt så att den gamla synen på veganska recept som tråkiga och torra kan suddas ut. Kakor ska vara dekadenta, det är deras enda uppgift. Kakor som inte är fantastiska är poänglöst.