Kakboken.se

KOMPROMISSLÖSA VEGANSKA RECEPT

Köp våra böcker här.

Kakkreatör - Karolina Tegelaar

Fotograf Cecilia Tilli

Fotograf Cecilia Tilli

Karolina Tegelaar är en nytänkande och flerfaldigt prisbelönad receptkreatör som med sin bakgrund som forskare och doktor i ett naturvetenskapligt ämne lyckats arbeta fram en helt ny standard på bakverk utan ägg och mjölk. Genom att tänka i nya banor, bortse från alla gamla baknormer och fokusera på utmaningen det innebär att baka utan de ingredienser som utesluts har nya revolutionerande tekniker och recept kunnat utvecklas i hennes kök.

Boken “Vegansk bakning” blev flerfaldigt prisbelönad och vann både det otroligt prestigefulla “Årets söta bakverk” som delas ut av Måltidsakademien och Tidningen Syres “Årets vegobok”.

Senaste boken “Julens veganska bakning” blev flerfaldigt prisbelönad och vann både det otroligt prestigefulla “Årets vegetariska måltidslitteratur” som delas ut av Måltidsakademien utan även detta år Tidningen Syres “Årets vegobok”.

Hon har också belönats med “Årets Elna Tenow” som delas ut av årets rätt till en aktör som driver djurrättsfrågor framåt. Deras motivering löd:”Vinnaren av årets Elna Tenow-pris har i över ett decennium hängivet arbetat med att ta fram och sprida kunskap om hur vi alla kan underlätta omställningen från animaliebaserad bakning till vegansk. Karolina Tegelaar har gjort banbrytande insatser för att skapa recept på veganska bakverk som inte tummar på kvaliteten. I år kommer hennes verk att nå utanför Sveriges gränser och översättas till flera språk och fortsätta att påverka och gynna den veganska bakningen internationellt. Karolinas arbete har förändrat hur djurvänlig bakning kan gå till världen över.”

46779824_2192836110748736_8714376927189663744_n.jpg

Hon är dotter till två mjölkbönder och växte upp på en liten bondgård i Sjuhäradsbygden i Västra Götaland. Bakning var en av  favoritsysselsättningarna och att vara ute i naturen med kameran den andra. 2006 påbörjade hon arbetet med att ta fram riktigt bra recept på äggfria och mjölkfria bakverk. Kvalitén på de recept som fanns tillgängliga på marknaden levde inte upp till en standard som hon ansåg var acceptabel.Idag är Karolina vegan, Dr i biologi och lärare inom naturvetenskapliga ämnen för högstadiet och gymnasiet. Hon har hållit flera olika kurser och föredrag om vegansk bakning.

Tack vare metodisk noggrannhet och en forskares tillvägagångssätt har hon sedan 2010 gett ut 17 bakböcker och hela tiden utvecklat recept och bilder till det bättre.Senaste arbetet är en översättning av den rosa bakboken till engelska “The vegan baking bible” som släpps i Storbritannien under våren 2022.

Tre tårtbedömmare till en tårttävling på en vegomässa! Karolina Tegelaar, Mattias Kristiansson och Rickard Söderberg!

Tre tårtbedömmare till en tårttävling på en vegomässa! Karolina Tegelaar, Mattias Kristiansson och Rickard Söderberg!

Grundprinciper i receptframtagning

Allt har en funktion och inget är oersättligt. Hitta funktionen - hitta ersättaren. Äkthet är normativt och kvalitet är det enda viktiga.

Mitt mål är att mina recept ska nå ut till så många som möjligt så att den gamla synen på veganska recept som tråkiga och torra kan suddas ut. Kakor ska vara dekadenta, det är deras enda uppgift. Kakor som inte är fantastiska är poänglöst.