Kakboken.se

KOMPROMISSLÖSA VEGANSKA RECEPT

Köp våra böcker här.

Vårt lilla förlag

Bananboken släpptes 2017

Bananboken släpptes 2017

Vi driver vårt mikroförlag vid sidan om heltidsarbeten för att det ska finnas kompromisslösa recept. Det har krävts otaliga timmar och stödet från alla tusentals fantastiska fans att nå till den plats vi är idag. Vi har nu en till slut en plattform från vilken vi kan skapa högkvalitativa böcker för alla veganer och allergiker.

Vår historia

Allt började när vi väntade vårt första barn vintern 2008. Plötsligt skulle högtider, födelsedagar och andra festligheter som tidigare inte varit särskilt prioriterat få en helt annat betydelse. Lina började baka sig igenom de bästa (ja det blev tillslut nästan allt som fanns vid den tiden) recept utan ägg och mjölk som fanns att tillgå på svenska och engelska. Inget höll godtagbar standard. Lina, som i sin barndom haft bakning som en av sina främsta intressen och konditor som sitt drömyrke, kunde inte förlikas med att detta skulle vara den standard hon skulle behöva stå ut med framöver. De mjuka kakorna blev torra, platta och tunga och det var inget som släkten och vänner kunde bjudas på. När det till slut stod klart att Linas projekt skulle kosta tusentals kronor varje månad vädjade Bebben att hon skulle ge upp och vänta på att någon annan skulle göra jobbet. När det blev tydligt att det inte var en framkomlig väg behövdes ett sätt att få receptframtagningen delfinansierad av de som kunde vara intresserade.

Ett förlag blir till

Den traditionella vägen med att gå till ett förlag var inte särskilt framgångsrik, marknaden ansågs vara för smal och Linas förmåga otestad. Då vi båda är från landsorter och vana vid att det enda som händer är det man själv hittar på, så startade vi ett eget förlag från vårt sovrum/kontor i den lilla studentlägenheten i Stockholm. Den initiala strategin var att ta fram recept utifrån olika teman och på så sätt snabbt kunna släppa små enkla pocketböcker. Lina omvandlade köket till sitt laboratorium samtidigt som Bebben tog hand om bolaget och alla de praktiska delarna kring produktion och distribution. Snart kunde den första titeln Mjuka kakor utan ägg & mjölk se dagens ljus. De 300 exemplaren som beställts såldes snart slut. Böckerna var ett helt eget format något vi kom att kalla mikropocket (även om det nu kommit att betyda något helt annat) och snart har det sålts 10 000 böcker i vårt förlag.Där efter kom en ny titel i kvartalet och innan vi visste ordet av fanns tillräckligt med kunskap och pengar för att göra en inbunden, bok. Den första inbundna boken var en samlingsbok för julrecept och den är nu uppdaterad i fyra olika upplagor, senast 2018.

Framtiden

Vi har nu fasat ut våra pocketböcker. Vi fokuserar nu på att släppa mer omfattande titlar i inbunden variant. Det betyder färre titlar per år men det betyder inte att takten blir lägre i köket - Karolina bakar fortfarande lika intensivt. Det kommer även översättas böcker och förhoppningsvis kommer vi kunna ge ut våra böcker i Tyskland, England och USA. Vi hoppas också kunna utöka vår produktion till att omfatta instruktionsfilmer och interaktiva digitala produkter.