VEGANSKT PEPPARKAKSHUS & TJOCK KRISTYR
Något av det allra bästa jag vet är pepparkakshus med massor av tjock kristyr och bränt socker och här får ni mitt bästa pepparkaksrecept igen! Degen är anpassad för att tåla husbyggen och större figurer.
Något av det allra bästa jag vet är pepparkakshus med massor av tjock kristyr och bränt socker och här får ni mitt bästa pepparkaksrecept igen! Degen är anpassad för att tåla husbyggen och större figurer.
Det här receptet är smidigt och fungerar både som lim och för att dekorera pepparkakshus, täckta tårtor, figurkakor eller göra kristyrfigurer. Traditionellt har vi ofta lite syra i kristyr till pepparkakor så jag föredrar lite ättikssprit eller citronsaft i kristyr för det ändamålet.
Read MoreReceptet kommer från min senaste julbok på över 200 sidor som finns att köpa i webbutiken och den är mitt bästa tips för frukosten under adventshelgerna! Risgrynsgröt som görs enligt receptet på risgrynsförpackningarna ger lätt en beige och tråkig vegansk gröt - här får ni därför recept på en perfekt vegansk risgrynsgröt!
Read MoreReceptet kommer från min senaste julbok på över 200 sidor som finns att köpa i webbutiken. “Anise Sinterklaas kakor” är minismå hårda kakor som barnen får kring jul.
Read MoreDen här veganska klassikern har hängt med sen min första veganska tårtbok och frostingen har länge varit en favorit då jag hade med en sådan i min allra första bok, speciellt i kombination med denna mörka chokladbotten. Nu när jag jobbar med kanderade frön, nötter, kaffebönor och annat skoj till kommande tårtboken blev det även lite kanderade popcorn och de passade perfekt på den här tårtan.
Read MoreDet har nu försvunnit ännu en mjölkfri nougatsort i butikerna så att köpa för konfekttillverkning kan vara svårt, därför har jag har arbetat med att skapa ett enkelt och lättarbetat recept till mina julböcker. Det finns många sorters nougat och generellt sett syftar man nog på fransk/italiensk/persisk vit nougat när man pratar om nougat i resten av världen men här i Sverige verkar den mjuka tyska hasselnötsnougaten vara den variant vi tagit till oss mest av alla. Den här nougaten blir stel först efter att den lagrats i kylskåp runt ett dygn, men den sätter sig även i rumstemperatur eller i ett kallskafferi.
Read MoreReceptet kommer från vår julbok som finns i webbutiken. Många tror att vegansk lussebullar skulle vara torrare då det inte innehåller ägg eller kesella i smeten men när bland andra ICAs testlabb testade hur man fick saftigast vetebröd så insåg de att bröd med den extra vätska som ägg och kesella är blev bröden torrare. Bäst blev de med mjukt fett istället för smält, eftersom man då minskar mängden vätska i degen och behöver tillsätta mindre mjöl. Ration mellan mjöl och fett påverkas då ordentligt och du få otroligt saftiga lussekatter! Här har ni i vilket fall det enda receptet som behövs, det här receptet är helt otroligt lätta i konsistensen samtidigt som det är precis lagom saftiga och inte ett dugg torra!
Read MoreHvide kakemenn är vanligare i norge men heter julgubbar när man hittar gamla svenska recept. Idag är de flesta pepparkakor brungräddade med mycket kryddor men vi har också en tradition av vita pepparkakor som dekorerades på flera olika sätt. I Sverige gjorde vi vita pepparkakor och målade med bland annat karamellfärg fram till sent 1800-tal och den traditionen hittar vi fortfarande i Norge vid jul. I Finland lever också traditionen kvar med klassiska vita pepparkakor. I USA och England görs dessa ljusa utskurna kakor nu till de flesta högtider och kallas sugar cookies. Jag har inkluderat tre olika recept i min julbok, ett klassiskt norskt, ett finskt (båda traditionellt bakade utan ägg i degen) och ett amerikanskt där jag ersatt ägget med aquafaba.
Read MoreHär har jag delat både ett fantastiskt gott recept på amerikanska tunna "sugar cookies" som man använder när man ska göra kristyrmönster på tunna, naturella småkakor och en galet bra äggfri kristyr. För kakorna har använt ett klassiskt recept och bytt ut ägget mot kikärtsvatten/bönvatten/aqua faba, alltså vattnet som finns i en terta/konservburk med kikärtor eftersom det är fantastiskt både som vispad äggvita för kristyren och som äggersättning i både hårda småkakor och mjuka cookies.
Dessa veganska jordnötsrutor har vi lagat varje jul och nyår i vår familj i snart två decennier och de är en klar favorit bland julens konfekt! Jag har förbättrat receptet lite för att det inte ska bränna så lätt i kastrullen och nu är det superenkelt att få till perfekta jordnötsrutor! Den går också att göra med andra rostade nötsmörvarianter.
Read MoreFrasig vegansk marängtårta! Precis som för vanliga äggmaränger så bör tårtan serveras direkt när den är monterad eftersom maräng mjuknar av grädden.
Read MoreReceptet kommer från min senaste julbok på över 200 sidor som finns att köpa på i webbutiken och ger en fantastiks vegansk kladdkaka med en kak som går att äta och skära upp både nybakad och när den är kyld. Den har precis samma mängd socker och fett som traditionella vita kladdkakor - nyckeln till ett perfekt recept!
Read MoreJag tar inte fram recept på så mycket matrelaterat men ibland när maten är som kakor kan det hända att jag tar fram recept inom det området också, och här är det veganska "corn muffins", matiga majsmuffins till chiligrytan. Typiskt amerikansk måltids"bröd" som passar bra till grytor och liknande. Det finns riktigt fina majsforade "bröd/muffinsformar" att köpa i USA och på nätet om man gillar majsbröd, det kan också göras i en gjutjärnspanna i ugnen om pannan inte har några detaljer av plast.
Read MoreHar man följt mig på instagram under Swedish vegan så vet man att jag jobbade på olika sockerkakor hela 2017 efter att jag insåg hur man kunde använda aquafaba för att lyckas med klassiska sockerkakor. Efter att jag nu äntligen (efter tio år av receptutveckling!) fått till ljusa mjuka kakor så bakar jag mig igenom gamla favoriter som jag tidigare inte kunnat göra. Det här är en klassisk kaka i sydeuropa och mellanöstern där man kokar hela citrusfrukter och mixar till pureé för en fantastisk smak på kakan!Jag har arbetat med liknande recept i flera år men först nu är receptet precis som jag vill ha det! Se till att använda clementiner med tunt skal, inte de som har tjockt skal med tjockt lager av det vita inre beska lagret, då blir inte kakan bra.
Read MoreHär har jag delat både ett fantastiskt gott recept på amerikanska tunna "sugar cookies" som man använder när man ska göra kristyrmönster på tunna, naturella småkakor och en galet bra äggfri kristyr. För kakorna har använt ett klassiskt recept och bytt ut ägget mot kikärtsvatten/bönvatten/aqua faba, alltså vattnet som finns i en terta/konservburk med kikärtor eftersom det är fantastiskt både som vispad äggvita för kristyren och som äggersättning i både hårda småkakor och mjuka cookies.
Det kan vara klurigt att hitta pumpapuré i butiker och här är ett recept på veganska pumpamuffins som innehåller "skrapad" eller riven pumpa. Jag får alltid fint riven pumpa när jag gröper ur pumpor vi dekorerar. Sista skrapet i pumpan gör jag med en sked och då får man perfekt skrap/riv att använda här. Blir bitarna för stora kan man alltid hacka dem lite på skärbräda med en vass kniv. Man kan såklart också riva fast pumpa. Jag delar två varianter på frosting, en med vit choklad och en med kokosolja!
Jag älskar de här ”källarfranskorna” som man snabbt rör ihop på kvällen, formar till bollar på morgonen och som jäser medans ugnen värms upp. Knappt något arbete alls och snabbt fantastiska bröd till frukosten. Jag brukar använda dinkelmjöl till frallorna men frallorna på bilden har också lite rågsikt inblandat. Vetemjöl går också bra, då får man mer klassiska källarfranskor!
Read MoreEn vegansk klassisk Amerikansk tårtbotten eller kaka under hösten och kanske speciellt under Halloween, det är enklast om man får tag i en konserv med pumpapureé, men det går också att koka eller ånga pumpa och sedan mixa till en slät pureé. Se då till att låta den kokta pumpan rinna av/torka ut lite innan den mixas till pure eftersom den annars lätt blir fuktigare än den konserverade pumpan jag baserat receptet på. De flesta välsorterade butiker har dock numera pumpapureé i sektionen med ingredienser från hela världen.
Read MoreAquafaba är vätska i en burk med bönor eller ärtor och här har jag använt aquafaba. Här på sidan finns mängder med recept jag tagit fram och de metoder jag utvecklat för att lyckas med vegansk bakning.
Read MoreDen här magiska banantårtan är bakad med mina revolutionerade tårtbottnar med aquafaba och fyllda med banancurd och receptet kommer från min bok om banankakor. Tårtan är anpassad för formar mellan 18-20 centimeter. För formar mellan 20 – 22 centimeter använder man den större mängden smet. Vill man göra en bananformad tårta kan man baka i en avlång brödform och skära bort två "trianglar" på ena sidan som sedan sätts på andra sidan. Då får man en ganska bananformad tårta som den på bilden.
Read More