Kakboken.se

View Original

VEGANSK RABARBERKAKA

En fantastisk vegansk fruktkaka som ger en ljus och luftig kaka ( den första är utan aquafaba för den som inte tål baljväxter!) Det första receptet fanns med i kategorin ”troligen det bästa recept jag tagit fram” tills jag lyckades göra ännu fluffiga bakverk med aquafaba 2017. Man kan krydda lite vad man tycker passar till rabarer, jag brukar göra ganska neutralt eller vända ner en tesked mortlad kardemumma i smeten eller riva ner 1-3 bittermandlar. 

INGREDIENSER 
100 g mjukt margarin
1 ½ dl strösocker
1 dl florsocker
2 dl valfri rumsvarm vegetabilisk grädde (ej visp)
½ dl majsstärkelse
2 tsk bakpulver
3 ½ dl vetemjöl
1 krm salt

5-6 dl skivade rabarber
2-3 msk strösocker

Smörj och bröa en springform på mellan 22-24 centimeter i diameter, för en kaka lik den på bilden används 22 centimeter stor form. Värm ugnen till 200°C och ställ gallret i nedersta falsen. Vispa ihop margarin, strösocker och florsocker. Vispa ner den rumsvarma grädden och majsstärkelsen. Blanda bakpulver med vetemjölet och saltet i en liten bunke och rör sedan ner i smeten. Överarbeta inte smeten utan rör bara snabbt ihop tills den är blandad. Häll ner i formen. Blanda rabarbern med strösocker och sprid ut över kakan. Se till att de är jämnt fördelade och pressa ner dem lite lätt. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i 35-45 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från kakan när den är klar. Servera varm eller kall.

AQUAFABAVARIANT

2 dl strösocker

1 dl aquafaba

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

75 g margarin

¾ dl växtmjölk

5-6 dl skivade rabarber

2-3 msk strösocker

Värm ugnen till 175°C. Smöra och bröa en rund kaksform på 18-20 centimeter. Vispa upp strösocker och aquafaba i en köksassistent eller med en elvisp tills det blir vitt och pösigt. Vispa inte för länge, det ska inte bli marängsmet, bara vitt och pösigt. Blanda under tiden vetemjöl, bakpulver och salt i en skål och rör runt så att allt blandas. Smält margarin . Häll ner de torra ingredienserna, margarinet och mjölken i bunken och rör ihop smeten tills den är jämn utan att överarbeta. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten. Häll upp sockerkaksmeten i formen. Blanda rabarbern med strösocker och sprid ut över kakan. Se till att de är jämnt fördelade och pressa ner dem lite lätt. Grädda i mitten av ugnen 175°C 25 - 35 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av kakan.