Kakboken.se

View Original

VEGANSKA ELISENLEBKUCHEN

Det här är en variant av lebkuchen som dessutom är glutenfri. Jag tycker att kombinationen av hasselnötter, kryddor och apelsinskal är magisk! Elisenlebkuchen är från Nürnberg och bakas på oblatpapper. Ätbart oblatpapper finns att köpa i färdiga rundlar eller fyrkanter i många länder men det går bra att köpa hela ark och skära till i den form man vill. Ätbart papper säljs hos flera återförsäljare som till exempel Lyckasmedmat.se och CDON.se.  Vanligast är runda kakor men de görs även i rektanglar och kvadrater också och det kan vara lättast om man köper hela ark. Rundlarna brukar vara mellan 5-9 centimeter. Jag har tittat på många olika sorters recept på dessa kakor och det skiljer sig åt mycket i hur de förbereds och hur de gräddas, i många recept vispas ägg och socker upp lite innan det blandas med resten av ingredienserna men jag har utgått ifrån recept som inte vispar upp ägget då det även finns många sådana. Det beror på att ägget är känsligare men det går att vispa aquafaba och socker pösigt även i liknande recept. Jag valde sen också recept som hade lägre gräddningstemperatur eftersom aquafaba är känsligare än ägg när det är blandat med feta ingredienser som nötter. Agave som ersätter honung går att byta mot annan smakrik sirap, men byt då mot 40 gram och inte matskedar så agave har lägre densitet än annan sirap.  I originalreceptet är temperaturangivelserna 160°C i konventionell och 140°C så om du kan ställa in din ugn digitalt kan du använda dessa.

INGREDIENSER

100 g hasselnötsmjöl

175 g mandelmjöl

125 g finhackat kanderat apelsinskal

¾ dl aquafaba

150 g farinsocker

2 msk agavesirap (40 g)

½ tsk mald ingefära

1 ½ tsk mald kanel

1 krm nejlika

½ tsk bakpulver

1 krm salt

½ st citron, skalet

½ st apelsin, skalet

oblatpapper

skållade mandlar

FLORSOCKERGLASYR

1 ½ dl florsocker

2 msk kokhettvatten

CHOKLADGLASYR

100 g mörk choklad

1 tsk olja

Mixa hasselnötter och mandel om du inte utgår ifrån färdigt mjöl. Finhacka apelsinskalet, mixar man försiktigt går det bra i en mixer men var försiktig så det inte mixas till en fuktig massa. Det går också bra att finhacka med kniv. Blanda med resterande ingredienser och rör ihop till en klibbig massa. Bred ut massan på oblatpapprena med till exempel en kniv eller använd lätt fuktade händer. Lämna minst 2-3 millimeter av kanten utan smet. Dekorera eventuellt med  skållade mandlar. Grädda i 150°C i 20-30 minuter beroende på om du gjort små kakor på 5 centimeter eller större kakor på 8-9 centimeter. Koka upp vatten så att glasyren är klar när kakorna är färdiggräddade. Pensla omgående med glasyren eller låt svalna och pensla sedan i smält choklad blandad med lite olja för att få den mer rinnande.