VEGANSK FRANSK NOUGAT
Här är ett tidigt recept på fransk nougat, jag kommer arbeta med receptet en hel del för att få det precis som jag vill ha det men den delen kan man ju också göra hemma så varsågoda!
Read MoreHär är ett tidigt recept på fransk nougat, jag kommer arbeta med receptet en hel del för att få det precis som jag vill ha det men den delen kan man ju också göra hemma så varsågoda!
Read MoreSticky date pudding är en höst- och vinterklassiker i många länder men i Sverige finns ingen tradition av pudding - just den här puddingen tycker jag borde bli ett undantag! I Martha Stewarts sticky date pudding används kaffe istället för vatten och jag tycker att det ger en god pudding med lite mer smakämnen så det är värt att prova om du gillar kaffe.
Read MoreChristmas cake är ett måste för många under jul, men i Sverige brukar vi baka de mer sockerkakslika fruktkakorna. Få av våra äldre traditionella kakböcker innehåller klassiska brittiska eller amerikanska fruktkakor med så här mycket frukt och fett.
Read MoreDet här grundreceptet på sockerkaka tror jag är ett av det allra bästa recepten jag tagit fram under mina 10 år som receptutvecklare, och ett bakverk som jag trodde att man kanske inte kunde få perfekt utan ägg efter alla försök med dåligt resultat som jag gjorde. Sedan förra våren går det utmärkt och jag bakar sockerkakor i många olika varianter till jul, i julboken som finns här i butiken.Det här är en ny variant med mandelmassa i smeten och det ger en extra saftig sockerkaka som passar perfekt i jul!
Här är mitt resultat efter att ha erbetat med att få lika smakrik knäck och kola som den gjord på smör och fet grädde. De smakämnen som kommer fram när man kokar fet kogrädde förloras ibland i vegansk knäck om man bara använder grädde, sirap och strösocker och det går enkelt att ersätta med lite salt och att man byter antingen sockret eller sirapen mot en mer smakrik sort med mer karamellsmak. Överst på bilden utan några tillsatser och längst ner syns knäck med rostad hackad mandel. I mina äldsta julböcker från tidigt 1900-tal så ingår ofta både ströbröd och bakpulver och i min farmors gamla receptbok kallades denna knäck för “japansk knäck”.
Read MoreVeganska mandelmusslor som du enkelt gör själv! Du kan både använda färdigt mandelmjöl som nu finns i butikerna eller mala/mixa mandeln själv. Skålla mandeln gör du genom att lägga ner mandlarna i kokande vatten i ungefär 1 minut, inte längre, då kan de lätt bli sega. Tryck sedan ur mandlarna ur skalet och låt torka på hushållspapper innan du mal/mixar till mjöl. Du kan både mala i kvarn eller finfördelar den i matberedare. De kan vara oskalade eller skalade, med skalet kvar blir kakorna lite mörkare men får också mer smak.
En riktig klassiker i julgranen som jag längtat efter att prova nu när min tjocka kristyr blivit ännu bättre sedan man upptäckte att aquafaba, vattnet i en konserv eller tetra med kikärtor (eller andra bönor) vispas upp exakt som äggvita!
Är struvan perfekt gräddad kan du oftast slå lätt på järnet för att få den att lossna.
Receptet taget från senaste julboken som finns i webbutiken. Klenäter är främst förknippat med julbakning i Sverige och liknande bakverk återfinns i hela Norden.
Read MoreNågot av det allra bästa jag vet är pepparkakshus med massor av tjock kristyr och bränt socker och här får ni mitt bästa pepparkaksrecept igen! Degen är anpassad för att tåla husbyggen och större figurer.
Det här receptet är smidigt och fungerar både som lim och för att dekorera pepparkakshus, täckta tårtor, figurkakor eller göra kristyrfigurer. Traditionellt har vi ofta lite syra i kristyr till pepparkakor så jag föredrar lite ättikssprit eller citronsaft i kristyr för det ändamålet.
Read MoreReceptet kommer från min senaste julbok på över 200 sidor som finns att köpa i webbutiken och den är mitt bästa tips för frukosten under adventshelgerna! Risgrynsgröt som görs enligt receptet på risgrynsförpackningarna ger lätt en beige och tråkig vegansk gröt - här får ni därför recept på en perfekt vegansk risgrynsgröt!
Read MoreReceptet kommer från min senaste julbok på över 200 sidor som finns att köpa i webbutiken. “Anise Sinterklaas kakor” är minismå hårda kakor som barnen får kring jul.
Read MoreDen här veganska klassikern har hängt med sen min första veganska tårtbok och frostingen har länge varit en favorit då jag hade med en sådan i min allra första bok, speciellt i kombination med denna mörka chokladbotten. Nu när jag jobbar med kanderade frön, nötter, kaffebönor och annat skoj till kommande tårtboken blev det även lite kanderade popcorn och de passade perfekt på den här tårtan.
Read MoreDet har nu försvunnit ännu en mjölkfri nougatsort i butikerna så att köpa för konfekttillverkning kan vara svårt, därför har jag har arbetat med att skapa ett enkelt och lättarbetat recept till mina julböcker. Det finns många sorters nougat och generellt sett syftar man nog på fransk/italiensk/persisk vit nougat när man pratar om nougat i resten av världen men här i Sverige verkar den mjuka tyska hasselnötsnougaten vara den variant vi tagit till oss mest av alla. Den här nougaten blir stel först efter att den lagrats i kylskåp runt ett dygn, men den sätter sig även i rumstemperatur eller i ett kallskafferi.
Read MoreReceptet kommer från vår julbok som finns i webbutiken. Många tror att vegansk lussebullar skulle vara torrare då det inte innehåller ägg eller kesella i smeten men när bland andra ICAs testlabb testade hur man fick saftigast vetebröd så insåg de att bröd med den extra vätska som ägg och kesella är blev bröden torrare. Bäst blev de med mjukt fett istället för smält, eftersom man då minskar mängden vätska i degen och behöver tillsätta mindre mjöl. Ration mellan mjöl och fett påverkas då ordentligt och du få otroligt saftiga lussekatter! Här har ni i vilket fall det enda receptet som behövs, det här receptet är helt otroligt lätta i konsistensen samtidigt som det är precis lagom saftiga och inte ett dugg torra!
Read MoreHvide kakemenn är vanligare i norge men heter julgubbar när man hittar gamla svenska recept. Idag är de flesta pepparkakor brungräddade med mycket kryddor men vi har också en tradition av vita pepparkakor som dekorerades på flera olika sätt. I Sverige gjorde vi vita pepparkakor och målade med bland annat karamellfärg fram till sent 1800-tal och den traditionen hittar vi fortfarande i Norge vid jul. I Finland lever också traditionen kvar med klassiska vita pepparkakor. I USA och England görs dessa ljusa utskurna kakor nu till de flesta högtider och kallas sugar cookies. Jag har inkluderat tre olika recept i min julbok, ett klassiskt norskt, ett finskt (båda traditionellt bakade utan ägg i degen) och ett amerikanskt där jag ersatt ägget med aquafaba.
Read MoreHär har jag delat både ett fantastiskt gott recept på amerikanska tunna "sugar cookies" som man använder när man ska göra kristyrmönster på tunna, naturella småkakor och en galet bra äggfri kristyr. För kakorna har använt ett klassiskt recept och bytt ut ägget mot kikärtsvatten/bönvatten/aqua faba, alltså vattnet som finns i en terta/konservburk med kikärtor eftersom det är fantastiskt både som vispad äggvita för kristyren och som äggersättning i både hårda småkakor och mjuka cookies.
Dessa veganska jordnötsrutor har vi lagat varje jul och nyår i vår familj i snart två decennier och de är en klar favorit bland julens konfekt! Jag har förbättrat receptet lite för att det inte ska bränna så lätt i kastrullen och nu är det superenkelt att få till perfekta jordnötsrutor! Den går också att göra med andra rostade nötsmörvarianter.
Read MoreFrasig vegansk marängtårta! Precis som för vanliga äggmaränger så bör tårtan serveras direkt när den är monterad eftersom maräng mjuknar av grädden.
Read More