Kakboken.se

View Original

Veganska zimtsterne - kanelstjärnor

Dessa kanelstjärnor är klassiker bland tyska julkakor och bland kringliggande länder. I original vispas ägget och sockret  ofta till maräng, men då tål inte aquafaba fett i form av till exempel mandelmjöl så här behöver vi minska hur hårt vi vispar för att få en perfekt veganisering och en deg som trots minskad vispning beter sig precis som den ska.  Vid liknande recept kan man heller inte alltid behålla ugnstemperaturen och här har jag sett allra bäst resultat vid 150°C, som också användes i vissa recept, speciellt efter att kakorna torkats ut. Högre temperatur fick dock glasyren att smälta något. Det beror troligtvis på att aquafaban är i kontakt med de feta mandelkakorna och börjar smälta. Det finns också många recept som inte vispar äggen och sockret alls, vanligt i till exempel Schweiz, men resultatet blir väldigt likt och jag tycker att den här metoden ger det bästa resultatet. I vissa recept dekorers kakorna med glasyr efter att de bakats och i vissa gräddas kakorna efter att ha fått torka ihop med glasyren i någon timme upp till 12-24 timmar.  Alla varianter fungerar fint och jag ger här instruktioner för flera. Jag använder en hög halt kanel men jag ser också att det är vanligt med ljusare stjärnor som har endast omrking 1-2 teskedar kanel för samma mängd smet. Anpassa därför mängden kanel efter hur starka du vill ha kanelstjärnorna. Gräddas kakorna med kristyren blir de mycket högre än kakorna som gräddas utan. Allra högst blir kakorna som gräddas  efter en timme med kristyr.

INGREDIENSER

300 g mandelmjöl

2 ½ dl  florsocker

¾ dl aquafaba

3-4 tsk mald kanel

KRISTYR

2 ½ dl  florsocker

2 msk aquafaba

några dr. citronsaft

Använder du inte färdigt mjöl så mixar du mandlarna i en matberedare tills de är finfördelade eller mal dem i en mandelkvarn. Vispa upp florsocker och aquafaba tills det blir pösigt och vänd sedan försiktigt in mandelmjölet och kanel. Många recept låter degen svälla någon timme i kylskåp för att bli fastare men det behövs inte alltid, känns degen väldigt mjuk kan detta dock förenkla kavlingen. Knåda ihop degen och kavla försiktigt ut på florsockrad yta till 5-8 millimeter tjocklek och tag ut stjärnor med mått. Degen är väldigt mjuk så kavla försiktigt och florsockra ytan om det blir för kladdigt. Du kan behöva tvätta måttet emellanåt om det fastnar deg som gör måttet kladdigt.

Variant 1: Grädda kakorna i 150°C mitt i ugnen i 12-16 minuter och de börjar bli gyllene och är fasta när man pressar lätt på dem. Ju mindre kakorna är, desto kortare tid behöver de i ugnen. Låt dem svalna på plåten. Vispa upp aquafaba och florsocker till en mjuk kristyr ihop med ett par droppar citronsaft. Vispa den inte för fast så att den inte jämnar ut sig när den glaserat kakorna, blir den för fast tunnar du enkelt ut den med ett par droppar  aquafaba. Dekorera med kristyr när de svalnat.

Variant 2: Låt stjärnorna torka ut i 1 timme. Vispa upp aquafaba och florsocker till en mjuk kristyr ihop med ett par droppar citronsaft. Vispa den inte för fast så att den inte jämnar ut sig när den glaserat kakorna, blir den för fast tunnar du enkelt ut den med ett par droppar  aquafaba. Dekorera kakorna och grädda i 150°C i 12-16 minuter. Kanterna av glasyren ska bli vackert gräddade.

Variant 3: Tag ut stjärnor av degen. Vispa upp aquafaba och florsocker till en mjuk kristyr ihop med ett par droppar citronsaft. Vispa den inte för fast så att den inte jämnar ut sig när den glaserat kakorna, blir den för fast tunnar du enkelt ut den med ett par droppar  aquafaba. Dekorera kakorna med ett tunt lager kristyr. Låt vila i rumstemperatur i 12-24 timmar. Grädda i 150°C i 12-16 minuter. Kanterna av glasyren ska inte får för mycket färg men kan gärna färgas lite lätt i kanterna.