Kakboken.se

View Original

VEGANSKA MOROTSMUMS

INGREDIENSER

3 dl       strösocker

1 ½ dl   aquafaba

5 dl       vetemjöl

1 ½ tsk bakpulver 

1 tsk      bikarbonat

1 tsk      kanel

1 tsk      kardemumma

ev. ¼  tsk muskot

1 nypa   salt

1 ½  dl  olja

3 dl     riven morot

 

Värm ugnen till 175°C. Placera ett bakplåtspapper i en passande form eller gör en form av ett bakplåtspapper genom att vika in kanterna ett par centimeter och sedan häfta hörnen med en häftapparat. Ställ pappersformen på en plåt eller i en långpanna. Vispa upp strösocker och aquafaba i en köksassistent eller med en elvisp tills det blir ljust och pösigt. Blanda under tiden vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel, kardemumma, eventuell muskot och salt i en skål och rör runt så att allt blandas.  Skala morot och riv på den finaste delen av rivjärnet. Häll ner de torra ingredienserna, oljan och morötterna i bunken och rör ihop smeten tills den är jämn utan att överarbeta. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester i botten inkorporeras i smeten. Häll upp kaksmeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 175°C i 30-40 minuter om du har en form på 20x30 centimeter och 20-25 minuter om du har en form på 25x35 centimeter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av kakan. 

 

KLASSISK GLASYR

75 g      smörgåsmargarin

3 ½ dl   florsocker

2 tsk      vaniljsocker

1 msk    matlagningsgrädde

             kokosflingor

Låt kakan svalna helt. Smält margarinet till glasyren och låt svalna något. Blanda med florsocker, kanel, vaniljsocker och grädde. Bred ut över kakan och strö över kokosflingor.