VEGANSKA HALLOWEEN SUGAR COOKIES
English recipe below the Swedish recipe.
Här har jag delat både ett fantastiskt gott recept på amerikanska tunna "sugar cookies" som man använder när man ska göra kristyrmönster på tunna, naturella småkakor och en galet bra äggfri kristyr. För kakorna har använt ett klassiskt recept och bytt ut ägget mot kikärtsvatten/bönvatten/aqua faba, alltså vattnet som finns i en terta/konservburk med kikärtor eftersom det är fantastiskt både som vispad äggvita för kristyren och som äggersättning i både hårda småkakor och mjuka cookies.
Tunna kakor
5 dl vetemjöl
1 krm salt
½ tsk bakpulver
125 g rumsvarmt margarin
2½ dl strösocker
½ dl kikärtsvatten
2 msk vegetabilisk mjölk (eller whiskey som Martha Stewart)
½ tsk vaniljessens eller 1 krm vaniljpulver
Blanda vetemjöl, salt och bakpulver. Vispa först upp margarin med strösocker och se till att det är väl blandat, häll sedan ner kikärtsvatten, mjölk och vanilj och vispa försiktigt ihop till en smet. Vispa sedan ordentligt, när det är ljust och luftigt hälls de torra ingredienserna ner och utan att bearbeta smeten för mycket formas en mjuk deg. Dela i två delar och platta till något, plasta in eller förvara tätslutet i minst 60 minuter i kylskåp. Kavla degen till 2-3 millimeter på mjölat bakbord, stansa ut med formar eller skär till figurer. Grädda kakorna i 175°C i 8-10 minuter. Håll koll kakorna under gräddningstiden, gör du tunna detaljer bränns de snabbare än resten av kakan.
Kristyr
¾ dl kikärtsvatten
1/2 tsk vaniljessens eller 1 krm vaniljpulver
8 dl florsocker
tillsätt vatten eller vegetabilisk mjölk för att tunna ut
Vispa först kikärtsvatten med vanilj med elvisp tills det blir luftigt och fast. Vispa sedan under kraftig omrörning ner en deciliter florsocker i taget tills du får den tjocklek du vill ha. För att spritsa de yttre fasta linjerna bör den vara något tjockare än när man fyller i mittendelen. Då bör man först testa att den flyter ut ordentligt innan de torkar. Kakorna (eller spritsade mönster) bör få torka minst 12 timmar innan de är torra, gärna mer än ett dygn om de ska staplas på varandra eller användas som garnering.
Vegan cut out cookies and royal icing!
2 C all-purpose flour
¼ tsp salt
½ tsp baking powder
½ C (1 stick/125 g) margarine
1 C sugar
1/4 C aqua faba
2 tbs brandy, or milk
1/2 teaspoon pure vanilla extract
Royal icing
1/3 C aqua faba
½ tsp vanilla extract
3 1/4 C powdered sugar
Whisk together flour, salt, and baking powder and set aside. In the bowl of an electric mixer cream butter and sugar; mix until combined and add aqua faba, milk/brandy and vanilla; mix until well combined. Add flour mixture, andix until just combined. Shape into 2 discs, cover with plastic wrap, and refrigerate for at least 1 hour. Preheat oven to 350 degrees. Line baking sheets with nonstick baking mats or parchment paper. On a lightly floured work surface, roll out dough to 1/8-inch thickness. Cut into desired shapes, and transfer to prepared baking sheets. Leftover dough can be rolled and cut once more. Bake until lightly golden, about 10 minutes. Transfer to wire racks to cool. Decorate with Royal Icing once cooled.
Royal icing
In large bowl of stand mixer combine the aqua faba and vanilla and beat until thick and frothy. Add confectioners' sugar about 1/3 C at a time and mix on high speed in between. This should take a few minutes and the icing should be light and fluffy. Add food coloring, if desired. For immediate use, transfer icing to pastry bag or heavy duty storage bag and pipe as desired. For piping the outer lines the icing should be a bit thicker than the centers, for that part you add some water to make the icing thin enough to spread after piping. Let the cookies (or figures made with royal icing) dry for 24 hours before stacking, and 12 hours before serving.