VEGANSKA HÅLKAKOR
Jag har minskat på mängden socker i det här annars klassiska receptet jämfört med äldre rågkakor/hålkakor, en mjölbrist under första världskriget fick myndigheterna att istället be bagarna att dryga ut mjölet med socker som vi inte hade brist på. Sötbröden som skapades då har präglat brödrecepten vi använder idag men nu när jag bakar brukar jag dra ner lite på sockret eller sirapen som tillsätts, jag tycker dessutom att råg är ganska sött i sig så dessa rågkakor blir söta och goda även om jag mer än halverat sockermängden. Receptet är anpassat till en plåt men du kan absolut dubbla mängden om du vill baka fler hålkakor än 6 stycken.
ingredienser (6 stycken)
25 g jäst
25 g margarin
3 dl vatten
2 msk sirap
½ tsk salt
6 - 10 dl rågsikt eller rågsikt & vetemjölsblandning
Smula jästen i en bunke. Smält margarinet och blanda med vatten och värm (eller kyl om den blivit för varm) tills det blir fingervarmt. Blanda ner i jästbunken och tillsätt de andra ingredienserna. Häll inte på allt mjöl på en gång utan gör en något lösare deg till första jäsningen. Låt degen jäsa 30 - 45 minuter. Tillsätt mjöl tills du får en smidigt och hanterbar deg. Dela upp i 6 stycken delar. Knåda bollar och platta ut till runda kakor, gör ett hål i mitten med ett lämpligt litet mått eller glas (använd degbiten till nästa bröd som ska formas) och picka kakan med en gaffel runt om. Låt bröden jäsa i 20 - 30 minuter ytterligare och grädda sedan mitt i ugnen på 200 grader i 12 - 15 minuter.