Kakboken.se

View Original

VEGANSK SOCKERKAKA MED BLODAPELSIN

Blodapelsinsaft har en fantastiskt fin färg och smak och i dessa sockerkakor smaksätter jag smeten med skal av blodapelsin och sedan kan man antingen använda lite apelsinmarmelad i mitten av kakan eller hälla över en citrussockerlag när kakan kommer ut ur ugnen om man vill ha extra mycket apelsinsmak. I kakan till vänster har jag hällt upp hälften av smeten I formen, sedan klickat ut apelsinmarmelad tunt över formen och sedan hällt på resten av smeten och gräddat enligt instruktionerna. Kakan till höger har ringlats med blodapelsinlag précis när den kom ut ur ugnen.

 

MINDRE           STÖRRE          INGREDIENSER

2 dl                   3 dl                   strösocker

1 dl                   1 ½ dl               aquafaba

3 dl                   4 ½ dl               vetemjöl

2 tsk                  1 msk                 bakpulver

1 nypa               1 nypa               salt

1 st                   1 - 2 st               blodapelsin, det yttersta skalet

75 g                  100 g                 margarin

¾ dl                  1 dl                   mjölk

 

½ - 1 dl                                     apelsinmarmelad

 

Värm ugnen till 175°C. Smöra och bröa en avlång brödform eller en sockerkaksform. Vispa upp strösocker och aquafaba i en köksassistent eller med en elvisp tills det blir vitt, tjockt och pösigt. Blanda under tiden vetemjöl, bakpulver och salt i en skål och rör runt så att allt blandas. Smält margarin och riv det yttersta skalet av apelsinen. Häll ner de torra ingredienserna, margarinet, apelsinskalet och mjölken i bunken och rör ihop smeten tills den är jämn utan att överarbeta. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten. Häll upp kaksmeten i formen och grädda i mitten av ugnen 175°C 30 - 35 minuter för den mindre mängden och 35 - 45 minuter för den större mängden. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av kakan.

 

CITRUSSOCKERLAG

½ dl      vatten

½ dl      strösocker

½ dl    blodapelsinsaft

 

Koka upp vatten, strösocker och apelsinsaft,  när sockret har löst sig och sockerlagen har sjudit ett par minuter tar du kastrullen av plattan. Sockerlagen hälls över kakan direkt när den kommer ut ur ugnen. Stick gärna ett par hål i kakan med en provsticka så sugs sirapen upp i snabbare och dessutom längre in i kakan.

 

ROSA GLASYR

2 - 3 msk            blodapelsinsaft

3 dl           florsocker

 

Blanda florsocker med så mycket citrussaft att den blir tjockflytande och häll över helt svala sockerkakor. Garnera med nötter.