Kakboken.se

View Original

Vegansk massipantåta

Smålands nationaldag


Tårtan är anpassad för formar mellan 18-20 centimeter. För formar mellan 20 – 22 centimeter använder man den större mängden smet. En av insikterna som är viktig när det kommer till riktigt bra vegansk tårtbottnar är att de stora formarna på 22-24 centimeter inte är lätta att få bra resultat med. Använd en gammal klassisk storlek på mellan 18-20 centimeter för det här receptet så blir det perfekt! Det brukar finnas mängder i den storleken på loppisar och i secondhandaffärer eftersom det var standard förr.

Receptet är utvecklat med min upptäckta metod för att kunna binda in fett i mjuka kakor där aquafaba vispas pösigt med socker och en hel bok kring hur man bakar med aquafaba kommer inom kort!

Mindre mängd (18-20 cm form)
2 dl strösocker
1 dl aquafaba
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver 
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt
75 g margarin
¾ dl växtmjölk

Större mängd (20-22 cm form)
3 dl strösocker
1,5 dl aquafaba
4,5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver 
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt
100g margarin
1 dl växtmjölk

Värm ugnen till 175°C. Smöra och bröa en tårtform. Vispa upp strösocker och aquafaba i en köksassistent eller med en elvisp tills det blir vitt och pösigt. Vispa inte för länge, det ska inte bli marängsmet, utan vitt och pösigt. Det ska inte bara precis ha blivit vitt utan ha tjocknat något (Jag vet, det är ju definitionen av pösigt). Blanda under tiden vetemjöl, bakpulver och salt i en skål och rör runt så att allt blandas. Smält margarin. Häll ner de torra ingredienserna, margarinet och mjölken i bunken och rör ihop smeten tills den är jämn utan att överarbeta. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten. Häll upp sockerkaksmeten i formen och grädda i mitten av ugnen 175°C 30 - 35 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av tårtbottnen.

Vaniljkräm
2 dl valfri växtgrädde
2 msk strösocker 
2 msk olja
2 msk majsstärkelse
2 msk vatten
1 krm vaniljpulver
- knivsudd färg

För vaniljkräm blandas mjölk eller grädde med strösocker och olja. Majsstärkelsen blandas med vatten innan den rörs ner. Blandningen kokas sedan upp tills den tjocknar. När krämen tjocknat tas den av från plattan och vanilj och eventuell gul färg tillsätts. Täck ytan med plastfolie om krämen kyls.

MONTERING 

hallon eller hallonsylt
1 pkt vispbar grädde + några droppar citronsaft
300 - 400 g marsipan eller sockerpasta
- färg
- florsocker

Vispa grädden på hög fart länge med några droppar citronsaft för en fast grädde. Skär tårtbottnen i tre jämna skivor. Lägg den gräddade ytan uppåt och snittytan nedåt. Bred på mosade färska eller tinade hallon eller hallonsylt. Jag brukar tina frysta hallon och koka upp lätt (för att bli av med bakterier) mosa lätt med en gaffel för att slippa en så söt blandning. Lägg på nästa del med den andra gräddade delen nedåt, bred på tjock vaniljkräm jämnt över bottnen och täck sedan med den sista delen och lägg en stor klick grädde ovanpå. Spackla sedan in hela tårtan med grädde, gör grädden något tjockare på toppen för att forma en liten kupol. Färga marsipanen och du vill ha den färgad. Kavla sedan ut marsipanen 3 – 4 millimeter tjock, gör du för tunt spricker marsipanen lätt när du täcker tårtan. För att marsipanen inte ska fastna kan man kavla mellan två bakplåtspapper eller mellan två bitar plastfolie, behöver man mjöla kan man använda florsocker. Rulla upp marsipanen på kaveln och rulla sedan ut den över tårtan. För att slippa veck drar du händerna runt tårtan och ”smeker” fast marsipanen på tårtans sidor. Blir det ett veck drar man ut marsipanen lite lätt och ”smeker” in den delen igen. Skär inte av marsipanen för nära nederkanten då den drar ihop sig något.