Kakboken.se

View Original

PERFEKT VEGANSK GLASS MED KÖRSBÄR

Sommaren 2016 släppte jag min andra glassbok och den finns att hitta i webbutiken - vill man testa hur bra recepten är ska jag försöka dela ett gäng här! Jag har en hög frukthalt i mina glassar och jag skapar en smakrik och krämig fruktglass genom att se till att andelen fett och socker i glassen ändå är perfekt. Beroende på hur vattnig eller söt är behövs olika andel socker och det kan variera från år till år hur vattnig din frukt är men en bra riktlinje är att om frukten eller bären blir en tjock pure när den mixas ska du använda det övre receptet. Blir den mixade massan lösare eller rent av vattnig ska du använda receptet längst ner. För körsbär finns det en annan parameter, nämligen hur söta körsbären är! Har du riktigt söta sötkörsbär eller bigarråer så kan det räcka med 1,5 deciliter strösocker och för riktigt sura moreller kan du behöva 3 deciliter strösocker. Bland surkörsbären finns två sorters körsbär, amoreller som har klar fruktsaft och moreller som har färgad fruktsaft och jag har gjort glass på alla tre olika varianter här på bilden. 

SÖTKÖRSBÄR = 1,5 - 2 deciliter strösocker
AMORELLER = 2 - 2,5 deciliter strösocker
MORELLER = 2,5 - 3 deciliter strösocker

Om man skulle frysa glassmassan som den var i bunken skulle man inte få en krämig glass, utan ett isblock. Skillnaden mellan isblock och en riktigt krämig glass är att hela tiden röra i massan och se till att inga stora iskristaller bildas i glassen. Det finns många olika sorters glassmaskiner som man kan investera i om man älskar glass och vill kunna göra egna sorter hemma. Man ska också veta att det går utmärkt att göra glass utan maskin, men det tar ett par timmar extra och den blir inte riktigt lika luftig. I fabrikstillverkad glass har det vispats in mycket mer luft än vi hemmabagare kan göra så all hemmagjord glass kommer att bli stelare i frysen är fabrikstillverkad. Glassen behöver därför tinas en stund innan den kan serveras och är skopbar. Låt glassen stå framme i 10 till 30 minuter, frys alltså inte in för mycket i varje bytta om glassen ska frysas länge och tas fram i omgångar. Upptinad glass bildar en del iskristaller om den ställs tillbaka i frysen och den blir inte lika aptitlig efter att ha varit tinad.

Utan glassmaskin
Glass utan glassmaskin kan göras krämig på flera sätt. Man behöver antingen röra under tiden den fryser så att alla iskristaller går sönder under tiden. Rör ett par gånger i timmen medan glassen fryser in under 3 till 5 timmar. När den fått mjukglasskonsistens kan man vispa kort med en elvisp eller mixer för att bryta alla iskristaller innan den får stå för att stelna innan servering. Glassen lämnas sedan i 1 till 2 timmar i frysen efter att den fått mjukglasskonsistens i glassmaskinen eller med manuell omrörning för att frysa till skopbar konsistens. Står den längre bör den få tina i 20 till 30 minuter för att bli lagom mjuk igen, precis som glassen gjord med glassmaskin.

Man kan också använda vispad grädde, likt en parfait. När glassredningen kallnat rörs den försiktigt ner lite i taget i vispad grädde. Den fryses sedan och behöver inte röras under tiden den kyls. Då får man en större mängd glass och den blir väldigt lätt och luftig.

FRUKTGLASS MED FASTA FRUkTER/BÄR

500 g urkärnade körsbär
2 dl valfri mjölk
½ dl majsstärkelse
2 msk glukos (valfritt)
2 dl strösocker (1,5 dl för sötkörsbär)
1 dl olja (inte kokos)
1 - 2 krm vaniljpulver
¼-1 krm salt
2½ dl ovispad vispgrädde

Kärna ur körsbären. Mixa till en jämn puré. Koka upp mjölk, majsstärkelse och eventuell glukos. Tag av från plattan när blandningen tjocknar och rör ner puré om den inte redan är tillsatt i redningen, strösocker, olja, vanilj och salt. Låt kallna helt och rör ihop med ovispad vispgrädde, låt gärna glassmassan mogna i ett dygn eller över natten. Häll i glassmaskin och kör tills massan är klar för frysning, i mjukglasskonsistens, ställ in i frysen eller montera en glasstårta. Låt sedan glassen stå i frysen i 1 till 2 timmar, då är den perfekt att skopa upp. Tag ut 10 till 30 minuter innan glassen serveras om den stått längre i frysen än ett par timmar. Gör du glass utan glassmaskin finns instruktioner i introt här.

FRUKTGLASS MED VATTNIGA FRUKTER/BÄR

500 g urkärnade körsbär
2 dl valfri mjölk
½ dl majsstärkelse
2 msk glukos (valfritt) 
2 ½ dl strösocker (3 dl för surkörsbär)
1 dl olja (inte kokos)
1 - 2 krm vaniljpulver
¼-1 krm salt
2½ dl ovispad vispgrädde

Kärna ur körsbären. Mixa till en jämn puré. Koka upp mjölk, majsstärkelse och eventuell glukos. Tag av från plattan när blandningen tjocknar och rör ner puré om den inte redan är tillsatt i redningen, strösocker, olja, vanilj och salt. Låt kallna helt och rör ihop med ovispad vispgrädde, låt gärna glassmassan mogna i ett dygn eller över natten. Häll i glassmaskin och kör tills massan är klar för frysning, i mjukglasskonsistens, ställ in i frysen eller montera en glasstårta. Låt sedan glassen stå i frysen i 1 till 2 timmar, då är den perfekt att skopa upp. Tag ut 10 till 30 minuter innan glassen serveras om den stått längre i frysen än ett par timmar. Gör du glass utan glassmaskin finns instruktioner i introt här.