Kakboken.se

View Original

Biskvier till 8 mars

8 mars 2021 är året när vi har haft 100 år med kvinnlig rösträtt. 8 mars 2015 var också dagen jag först testade aquafaba så receptet i år firar jag 6 år av recepteutvecklade med aquafaba. Här bjuder jag därför på fyra bakverk som har tagit otroligt mycket tid att ta fram och som är ett av mina favoritbakverk! Biskvier! I rosa boken har jag flera repet men jag hade inte lyckats med en spritsbar smet, vilket såklart varit min dröm hela tiden. Nu är det klart och här är det i flera olika varianter.

Det fantastiskt fina fatet har jag fått från Anna Hertzman (Länk här).

MANDELBOTTNAR

150 g mandelmjöl/mandlar

2 dl  florsocker

¾ dl aquafaba

Värm ugnen till 175°C. Använder du inte färdigt mandelmjöl mixas nötterna i en matberedare tills de är finhackade eller mal i en mandelkvarn. Vispa upp florsocker och aquafaba tills det blir pösigt och vänd sedan försiktigt in mandelmjölet. Fyll smeten i en spritspåse och sprita ut platta bottnar på plåten. Baka kakorna i 175°C  mitt i ugnen i 12-15 minuter. Ju mindre kakorna är desto kortare tid behöver de i ugnen. Låt dem svalna på plåten. 

JORDNÖTSBISKVI

100 g jordnötter, rostade & saltade

135 g mandelmjöl

2 dl  florsocker

¾ dl aquafaba

Värm ugnen till 175°C. Mixa jordnötterna fint ihop med mandelmjölet eller mandlar till ett fint mjöl. Mixa inte för länge så att mjölet börjar bli fuktigt. Vispa upp florsocker och aquafaba tills det blir pösigt och vänd sedan försiktigt in jordnötsmjölet. Spritsa ut biskvibottnar på bakplåtspapper. Provgrädda gärna en kaka, flyter den ut för mycket tillsätts lite mandelmjöl (10 gram) och är de för fasta tillsätts lite aquafaba. Baka kakorna i 175°C  mitt i ugnen i 12-16 minuter. Ju mindre kakorna är desto kortare tid behöver de i ugnen. 


VALNÖTSBISKVI

100 g valnötter

135 g mandelmjöl

2 dl  florsocker

¾ dl aquafaba

Värm ugnen till 175°C. Mixa valnötterna fint ihop med mandlar eller mandelmjöl till ett fint mjöl. Mixa inte för länge så att mjölet börjar bli fuktigt. Vispa upp florsocker och aquafaba tills det blir pösigt och vänd sedan försiktigt in valnötsmjölet. Spritsa ut biskvibottnar på bakplåtspapper. Provgrädda gärna en kaka, flyter den ut för mycket tillsätts lite mandelmjöl (10 gram) och är de för fasta tillsätts lite aquafaba. Baka kakorna i 175°C  mitt i ugnen i 12-15 minuter. Ju mindre kakorna är desto kortare tid behöver de i ugnen. 

PISTAGEBISKVI

75 g pistagenötter

150 g mandelmjöl

2 dl  florsocker

¾ dl aquafaba


Värm ugnen till 175°C. Mixa pistagenötterna ihop med mandlar eller mandelmjöl till fint mjöl. Mixa inte för länge så att mjölet börjar bli fuktigt. Vispa upp florsocker och aquafaba tills det blir pösigt och vänd sedan försiktigt in nötmjölet. Spritsa ut biskvibottnar på bakplåtspapper. Provgrädda gärna en kaka, flyter den ut för mycket tillsätts lite mandelmjöl (10 gram) och är de för fasta tillsätts lite aquafaba. Baka kakorna i 175°C  mitt i ugnen i 12-15 minuter. Ju mindre kakorna är desto kortare tid behöver de i ugnen.


VANILJFYLLNING
150 g mjukt margarin
½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 sats vaniljkräm

VANILJKRÄM TILL VANILJFYLLNINGEN
2 dl valfri vegetabilisk matlagningsgrädde
2 msk majsstärkelse
2 msk strösocker
2 msk olja
1 krm vaniljpulver
ev. en knivsudd gul färg

Förbered vaniljkrämen i god tid. Koka upp grädde med majsstärkelse, strösocker och olja. När krämen tjocknat tas den av från plattan och vanilj och eventuell gul färg tillsätts. Täck ytan med plastfolie om krämen kyls

För vaniljfyllning vispas margarin luftigt med florsocker och vaniljsocker. Tillsätt vaniljkräm en matsked i taget och vispa mellan varje sked.

CHOKLADFYLLNING

1 ½ dl matlagningsgrädde

2 msk ljus sirap 

1 nypa salt

200 g choklad

Värm grädde, sirap och salt i en liten kastrull, tag från plattan när det börjar koka. Bryt ner choklad och rör tills den har smält. Låt fyllningen svalna i kylskåp till bredbar. I rumstemeperatur tar det många timmar innan fyllningen sätter sig så förbereds fyllningen i god tid kan den svlana i rumstemperatur och blir då något mjukare. 

CHOKLADSKAL
200 g mjölkfri choklad
1-2 msk smakneutral olja

Bred eller spritsa ut fyllning på kalla bottnar och kyl eller frys för att få extra snygga biskvier. Gör chokladen enklare att doppa biskvierna i genom att späda med 1– 2 matskedar olja per 200 gram choklad. Efter att du doppat en biskvi i den smälta chokladen kan du skaka den lite lätt åt sidorna ”i en cirkulär rörelse” så överflödig choklad ringlar av. Förvara tätslutet och svalt.