Kakboken.se

Allergianpassade bak- & kakböcker för alla!

Köp våra böcker här.

För ej inlösta presentkort maila order@omnimedia.se

Vårt lilla förlag

10499609_906883722677321_6452753709412776151_o.jpg

Vi driver vårt mikroförlag vid sidan om heltidsarbeten. Vi har ännu inte tagit ut lön, alla pengar har gått till att skapa kompromisslösa recept. Det har krävts otaliga timmar och stödet från alla tusentals fantastiska fans att nå till den plats vi är idag. Vi har nu en till slut en plattform från vilken vi kan skapa högkvalitativa böcker för alla som till följd av allergi eller eget val utesluter olika födoämnen ur sin bakning.

Vår historia

Allt började när vi väntade vårt första barn vintern 2008. Plötsligt skulle högtider, födelsedagar och andra festligheter som tidigare inte varit särskilt prioriterat få en helt annat betydelse. Lina började baka sig igenom de bästa (ja det blev tillslut nästan allt som fanns vid den tiden) recept utan ägg och mjölk som fanns att tillgå på svenska och engelska. Inget höll godtagbar standard. Lina, som i sin barndom haft bakning som en av sina främsta intressen, kunde inte förlikas med att detta skulle vara den standard hon skulle behöva stå ut med framöver. De mjuka kakorna blev torra, platta och tunga och det var inget som släkten och vänner kunde bjudas på. När det till slut stod klart att Linas projekt skulle kosta tusentals kronor varje månad vädjade Bebben att hon skulle ge upp och vänta på att någon annan skulle göra jobbet. När det blev tydligt att det inte var en framkomlig väg behövdes ett sätt att få receptframtagningen delfinansierad av de som kunde vara intresserade.

Ett förlag blir till

Den traditionella vägen med att gå till ett förlag var inte särskilt framgångsrik, marknaden ansågs vara för smal och Linas förmåga otestad. Då vi båda är från landsorter och vana vid att det enda som händer är det man själv hittar på, så startade vi ett eget förlag från vårt sovrum/kontor i den lilla studentlägenheten i Stockholm. Den initiala strategin var att ta fram recept utifrån olika teman och på så sätt snabbt kunna släppa små enkla pocketböcker. Lina omvandlade köket till sitt laboratorium samtidigt som Bebben tog hand om bolaget och alla de praktiska delarna kring produktion och distribution. Snart kunde den första titeln Mjuka kakor utan ägg & mjölk se dagens ljus. De 300 exemplaren som beställts såldes snart slut. Böckerna var ett helt eget format något vi kom att kalla mikropocket (även om det nu kommit att betyda något helt annat) och snart har det sålts 10 000 böcker i vårt förlag). De skulle vara lätta nog att kunna skickas som brev, varför de blev små och lätta. Där efter kom en ny titel i kvartalet och innan vi visste ordet av fanns tillräckligt med kunskap och pengar för att göra en "riktig", inbunden, bok.

Precis som Arkimedes drar vi våra viktigaste slutsatser i badet.

Så var det även när vi i september 2012 beslutade att vi hade recept och pengar nog att göra en julbok, den otroligt knappa tiden valde vi att inte se som ett hinder. Vi hann med nöd och näppe få ut böckerna i tid och det gav oss mersmak för att ge ut större och mer påkostade upplagor. Det kom därför att dröja över ett år innan vi kom ut med en ny titel (Stora boken om glutenfri bakning) med undantag med ett pro-bono projekt (Glass åt alla) som gjordes med ett gäng grymma bakbloggare.

Framtiden

Vi har nu fasat ut våra pocketböcker, de kommer dock fräschas upp, uppdateras och släppas digitalt under de kommande året. Vi fokuserar nu på att släppa mer omfattande titlar i inbunden variant. Det betyder färre titlar per år men det betyder inte att takten blir lägre i köket, Lina bakar fortfarande flera timmar om dagen. Även om glutenfri bakning stått för lejonparten av tiden de senaste året så har det arbetats med flera parallella manus varför vi hoppas att kunna komma ut med ca 4 titlar den nästkommande 2 åren. Det kommer även översättas böcker och förhoppningsvis kommer vi kunna ge ut våra böcker i Tyskland, England och USA. Vi hoppas också kunna utöka vår produktion till att omfatta instruktionsfilmer och interaktiva digitala produkter.

© Kakafoni HB, kakboken.se